Asociația "Oameni lângă Oameni" a apărut ca urmare a asocierii voințelor și bunelor intenții ale unui număr de experți din mai multe arii de activitate: economie, sociologie, politologie, psihologie, asistența socială, drept și IT.
Acțiunile umanitare sunt un tip special de relație interumană, în care partenerii sunt perfect inegali. Fiecare parte își asumă un rol, iar finalitatea este mereu îmbunătățirea situației ambelor participanți: beneficiarii cunosc o redresare a situației dificile în care se găseau anterior acțiunii umanitare, iar autorii caștigă satisfacția binelui prin care au îmbunătațit viața unei ființe umane.
Ceea ce am observat noi, și ceea ce ne-a condus la inițiativa de a da naștere unei asociații umanitare, a fost perspectiva preponderent greșită pe care se bazează acțiunile umanitare în România. Principiul care guvernează în acest caz pare a fi satisfacerea locala și ocazională a unor nevoi stringente ce țin de alimentație, îmbrăcăminte sau, foarte rar, spațiul de locuit. Autorii se simt niște mici dumnezei, iar beneficiarii traduc în normalitate firimiturile primite fortuit.